Legendy wiślane przy Amfiteatrze na Bemowie

Legenda o smoku wawelskim przy Amfiteatrze

Jak można się było spodziewać nie zabrakło chętnych dzieci i dorosłych do uczestniczenia we wspólnej zabawie. Tym razem Wisła dopłynęła do Krakowa i była legenda o smoku wawelskim. Dzieci i ich opiekunowie robiły przy pomocy wolontariuszy małe smoki z rozmaitych materiałów, powstały śliczne prace. Powstał też ogromny smok z długim ogonem, zionący prawdziwym ogniem, oczywiście przy budowie smoka pomagali mali mieszkańcy Bemowa.

Legenda o Białej i Czarnej Wisełce

Zaczęliśmy nowy sezon współpracy z Dzielnicą Bemowo legendą o początkach Wisły. Jak co roku pod niebieskim pawilonem zgromadziły się dzieciaki z opiekunami. Wszyscy wysłuchali legendy, a potem robili ryby z rozmaitych materiałów. Rybkę można było powiesić w instalacji przestrzennej wizualizującej Białą i Czarną Wisełkę, ale mali uczestnicy woleli swoje ryby zabrać do domu.

Legendy związane z Wisłą, te bardzo znane i mniej, warsztaty plastyczne, wspólna świetna zabawa może być Waszym udziałem w każde popołudnie czwartkowe, jeśli odwiedzicie nasz niebieski namiot przy Amfiteatrze w bemowskim Parku.

Na Bemowie mamy już swoją stałą klientelę, która wbrew pogodzie dopisuje na każdych zajęciach. Wspólnie z artystką i animatorką Małgorzatą Brus, dzieci i dorośli słuchają legend wiślanych, a by potem razem oddawać się twórczej ekspresji.

Zajęcia prowadzone są co czwartek pod błękitnym baldachimem Fundacji Dom Kultury w Parku im. M. Jacksona na Bemowie, w godzinach 17.00 – 19.00. Zapraszamy na nie wszystkich mieszkańców Stolicy i gości ją odwiedzających.

Projekt jest dofinansowany ze środków m.st. Warszawy – Dzielnicę Bemowo.