Legendy wiślane przy Domku Herbacianym

Legenda o kogucie z Kazimierza

Płynie Wisła, płynie ze swoją legendą. Dopłynęła do Kazimierza Dolnego nad Wisłą pod Wietrzną Górę. Z miejscem tym związana jest legenda o kogucie i diable. Zebrane dzieciaki przy Domku Herbacianym wysłuchały z ogromnym zainteresowaniem opowieści i zabrały się tworzenia własnych kogutków i kurek. W pewnym momencie spotkanie miało charakter międzynarodowy, bowiem dołączyła do warsztatu norweska rodzina spędzająca wakacje w Warszawie. To było bardzo udane spotkanie z legendą bo dopisała pogoda, dzieci i powstały piękne prace. Jak zwykle pomagali nam wolontariusze Ania, Paulina, Zuzia i Marcin. Dziękujemy!

Legenda smoku wawelskim

Na początku warsztatu była legenda o strasznym smoku mieszkającym w smoczej jamie, a w części plastycznej dzieci robiły swoje małe, kolorowe i całkiem niegroźne smoki. Na finał Seniorzy z Targówka pomogli skonstruować wielkiego smoka zionącego ogniem! Zabawa była przednia mimo chmur i brzydkiej jak na lipcowe lato pogody.

Legenda o powstaniu Wisły, o Białej i Czarnej Wisełce

Wtorkowe spotkania z legendami rozpoczęliśmy u źródeł Wisły. Nie przestraszyła  nas pogoda, wiatr, dopisali uczestnicy w różnym wieku którzy wysłuchali legendy, a potem robili kolorowe ryby. Ryby miały się znaleźć w instalacji przedstawiającej Białą i Czarną Wisełkę, ale tak wiało, że nie mogliśmy tego zrobić i dzieci zabrały ku ich zadowoleniu ryby do domu.

Legendy związane z Wisłą, te bardzo znane i mniej, nieograniczona twórcza ekspresja, integracja międzypokoleniowa to wszystko w te wakacje może być Waszym udziałem, jeśli przyjdziecie we wtorkowe popołudnie do Parku Bródnowskiego pod Domek Herbaciany.

Artystka, animatorka Małgorzata Brus prowadzi swoje autorskie warsztaty skierowane przede wszystkim do dzieci, ale i do dorosłych także. Zaprasza gości, artystów, wolontariuszy, którzy z nią współprowadzą wydarzenia. Uczestnicy poznają legendy wiślane krakowskie, kazimierskie, toruńskie, wąchają pachnące przyprawami pierniki, lepią kogutki, tworzą recyklingowe smoki, które zieją ogniem, malują, wycinają. A przede wszystkim wspólnie działają twórczo. Seniorzy, dorośli i dzieci.

Zajęcia prowadzone są co wtorek pod niebieskim baldachimem Fundacji Dom Kultury przy Domku Herbacianym w Parku Bródnowskim, w godzinach 17.00 – 19.00.

Projekt jest dofinansowany ze środków m.st. Warszawy – Dzielnicę Targówek.

Dziękujemy Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie, gospodarzowi Parku Rzeźby, za wsparcie.