Muzyka łączy pokolenia

Chór wielopokoleniowy

„Muzyka łączy pokolenia” to robocza nazwa naszego nowego projektu, w ramach którego wspólnie śpiewać będą pieśni patriotyczne i stare szlagiery seniorzy i juniorzy, z bardzo różnych środowisk.

Seniorzy korzystają z zajęć prowadzonych w Dziennym Domu Pomocy Społecznej przy ul. Walecznych 59 na warszawskiej Pradze Południe, a juniorzy przebywają w Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym Księży Orionistów przy ul. Barskiej w Warszawie. Teoretycznie dzieli ich wiele: wiek, pochodzenie, zamieszkanie, sytuacja życiowa. Ale praktycznie połączy ich śpiewanie. Spotykać się będą na wspólnych próbach śpiewu i ćwiczeń wokalnych prowadzonych przez Marcina Steczkowskiego.

Marcin jest kompozytorem, aranżerem, muzykiem i społecznikiem. Poprowadzi zajęcia naszego chóru i przygotuje uczestników do występu przed szeroką publicznością już pod koniec tego roku.

Będzie to chór amatorski, z pewnym jednak przygotowaniem: seniorzy od lat śpiewają, bo lubią, a juniorzy może wcześniej nie śpiewali, ale od pewnego czasu zaczęli śpiewać, ponieważ uczestniczą czynnie w mszach świętych odprawianych w ich ośrodku. Wszyscy są więc amatorami z pewnym doświadczeniem.

W tej chwili, w lipcu 2017 roku, jesteśmy już po pierwszych spotkaniach z chórzystami, został też przeprowadzony kasting i pierwsze ćwiczenia wokalne. Wszyscy przyjęli projekt entuzjastycznie – zarażeni entuzjazmem Marcina Steczkowskiego, oczarowani jego osobą i profesjonalizmem.

Projekt „Muzyka łączy pokolenia” jest dofinansowany ze środków Muzeum Historii Polski w ramach programu „Patriotyzm jutra”.

„Muzyka łączy pokolenia”

„Muzyka łączy pokolenia” to projekt, w którym tradycja patriotyczna spotyka się ze współczesnymi środkami wyrazu, a seniorzy angażują się we wspólne działanie twórcze z nastolatkami. Projekt polega na stworzeniu międzypokoleniowego chóru, złożonego z seniorów – podopiecznych Dziennego Domu Pomocy Społecznej przy ul. Walecznych 59 w Warszawie oraz wychowanków Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego Księży Orionistów przy ul. Barskiej 4.

Chór przygotuje repertuar złożony z polskich pieśni patriotycznych. Z jednego utworu zostanie stworzony profesjonalny teledysk, udostępniony zostanie w sieci. Całość programu będzie prezentowana na  warszawskich uroczystościach Niepodległości.

Chór będzie prowadzony przez Marcina Steczkowskiego wywodzącego się ze sławnej muzycznej rodziny Steczkowskich.

Głównym  założeniem  projektu jest  edukacja  patriotyczna poprzez  propagowanie polskiej pieśni patriotycznej w nowej formie.