Sztuki proste

Zajęcia ze sztuk pięknych, ale i prostych prowadzone są w trzech warszawskich Młodzieżowych Ośrodkach Wychowawczych przez artystów różnych dyscyplin na jesieni 2018 roku.

Działania artystyczne mają wyposażyć uczestników w nowe praktyczne umiejętności, które mogą im się przydawać w codziennym życiu, czy to jako pasja, czy rzemiosło.

Zajęcia pomyślane są na zasadzie„od projektu – do wykonania”. Dziewczyny i chłopcy tworzą medale, nadruki sitodrukowe na koszulkach, uczą się, jak opowiedzieć o sobie przez zdjęcia i widoeklipy, a także jak świadomie kreować swój wizerunek w mediach.

W każdym z ośrodków prowadzimy 5 zajęć, średnio dla 15 uczestników. Współpracujemy z młodymi twórcami, Małgorzatą Karkosz z Centrum Rzeźby Polskiej w Orońsku, Anną Siekierską z kolektywu Wschodnia, Zosią Szulc z London South Bank University, Jankiem Mioduchowskim z Technikum Fototechnicznego i Pauliną Jędrzejewską z Fundacji Culture Shock.

Powstałe prace pokazane zostaną w Muzeum Warszawskiej Pragi w formie efemerycznej wystawy, a także w Internecie. Kuratorami wystawy będą sami uczestnicy, pod opieką Kasi Witt, edukatorki i artystki związanej z Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie.

Projekt „Sztuki proste” dofinansowany został ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego Funduszu Promocji Kultury.

Album: Sztuki proste – medalierstwo z Małgorzatą Karkosz, fot. Małgorzata Brus