Materiały prasowe Akademie i więzienia

“Akademie i więzienia”

czerwiec-grudzień 2016

Warszawa, Toruń, Grudziądz i Poznań

Akademie i więzienia to przestrzenie diametralnie się różniące i nie mające punktów stycznych. Grupy bytujące w tych dwóch światach zapewne nigdy by się nie spotkały, gdyby nie projekt Fundacji „Dom Kultury”. Osoby osadzone to w przeważającej części te, które dość wcześnie zakończyły formalne wykształcenie, co nie oznacza, że nie marzyły o studiach. Środowiska, z których pochodzą zwyczajnie nie stwarzały warunków do kontynuowania edukacji. Co więc się stanie, jeśli kadrę akademicką przeniesiemy do zakładu karnego? Czy znajdą wspólny język? Czy więźniowie zainspirują się i odkryją nową pasję do przedmiotów akademickich? Czy w efekcie coś się w nich zmieni?

Fundacja „Dom Kultury” od wielu lat przeciera szlak związany z dostarczeniem kultury i edukacji artystycznej tam, gdzie wydawałoby się jej nie potrzeba, ale w efekcie może najwięcej zmienić. Tworzące ją trzy panie – Elżbieta Wrona, Justyna Domasłowska-Szulc i Małgorzata Brus, wraz z gronem współpracowników, nazywają siebie „objazdowym domem kultury”. A w nazwie „dom kultury” piszą z użyciem cudzysłowu próbując zasygnalizować dalekie od tradycyjnych skojarzenie z typowym przybytkiem tego rodzaju. Swoje działania w zakładach karnych realizują od kilku lat, w efekcie otwierając te miejsca na osoby z zewnątrz, ale i „te miejsca” na oko zwykłego obywatela. Najlepszym przykładem jest magazyn i blog „W kratkę” – pierwszy w Polsce, prowadzony przez kobiety osadzone. Prowadzony niedosłownie, bo na oddziałach zamkniętych nie ma internetu, ale w pół analogowo. Wolontariusze Fundacji przepisują wpisy i zamieszczają je na www: http://ewkratke.blog.pl/. Dzięki temu kobiety osadzone dostały głos, a to prawdziwy przełom, sygnalizujący problemy w systemowym myśleniu o resocjalizacji.

Tegoroczny projekt „Akademie i więzienia” jest kontynuacją poprzednich działań wprowadzania artystów, edukatorów i animatorów za kraty. Tym razem Fundacja chciała przełamać i połączyć kolejne dwa, nieprzystające do siebie światy, wprowadzając kadrę akademicką. Tematyka to podstawy historii sztuki, sztuka nowoczesną i ochrona zabytków. Okres trwania to czerwiec-grudzień 2016. Projekt będzie obejmował około 80 spotkań w sumie w 4 miastach: Warszawie, Toruniu, Grudziądzu i Poznaniu.

Relację z pierwszego tego typu spotkania można obejrzeć na stronie i FB Fundacji: http://www.fundacjadomkultury.pl/?page_id=2085

Opieka merytoryczna – prof. Iwona Szmelter, Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie.

Organizator: Fundacja „Dom Kultury” www.fundacjadomkultury.pl

Patronat medialny: Radio TOK FM