Dobre praktyki

FUN – MAT to radość z matematyki

Nasze dobre praktyki

FUN – MAT to cykl fascynujących korepetycji z matematyki prowadzonych przez młodego animatora w niecodzienny sposób, w oparciu o autorski program i w nawiązaniu do gry Twister.

Zajęcia edukacyjne z podstaw funkcji matematycznych odbywały się raz w tygodniu od września 2017 w trzech warszawskich młodzieżowych ośrodkach wychowawczych. Pomagały uczestnikom  nadrobić zaległości i “wkręcić” ich w naukę matematyki. Przygotowały do pomocy w nauce młodszym koleżankom i kolegom z ośrodków. Składały się z teorii i praktyki. Teoria to krótki wykład, a praktyka to gra, jak w Twistera, tylko na specjalnie zaprojektowanej olbrzymiej macie – układzie współrzędnych.

Oto etapy przedsięwzięcia:

1. Gra jak w Twistera: losowanie współrzędnych i kończyny – zawodnik musi zlokalizować odpowiednie na macie pole i dotknąć go odpowiednią ręką lub nogą. Etap ma na celu zapoznanie z tym, jak poruszać się po układzie współrzędnych.
  2. Stos kartek, na których są napisane współrzędne. 1 osoba pobiera 1 kartkę i staje na wskazanym polu. Zadaniem zespołu jest utworzyć funkcję z ludzi (którzy stają na odpowiednich polach), a następnie narysować jej kształt na kartce. Celem etapu jest wprowadzenie do umiejętności rysowania funkcji na podstawie kilku jej punktów (oczywiście punkty te nie są dobrane przypadkowo).
  1. Są dwa stosy kartek – X i Y – połowa uczestników pobiera kartki ze stosu X, druga połowa ze stosu Y. Na każdej kartce są liczby, przy czym są one w różnych kolorach, zadaniem jest znalezienie liczb o takich samych kolorach ze stosu X i Y oraz ustawienie się na w ten sposób utworzonym polu. Celem etapu jest zrozumienie tworzenia funkcji – w jaki sposób zbiór X zmienia się w zbiór Y.
  2. Grupa dostaje wzór funkcji oraz wartości X. Należy obliczyć wartość Y i ustawić się na odpowiednim polu, następnie narysować funkcję na kartce.
  3. Analogicznie do 4., z tym że podany jest tylko wzór funkcji. Uczestniczy sami zakładają X i obliczają Y.
  4. Testy z nagrodami będący ewaluacją działań i przygotowaniem do konkursu.
  5. Konkurs “międzyośrodkowy”, z nagrodami.

W grudniu na zakończenie projektu urządziliśmy międzyośrodkowy turniej FUN – MAT-u. Startowali w nim udział najlepsi, w międzyośrodkowych grupach, bo to nie ośrodek wygrywał, tylko uczestnicy. Turniej zorganizowaliśmy w Świetlicy Matejki w warszawskiej Dzielnicy Targówek.

Projekt został sfinansowany ze środków Fundacji mBanku, w programie mPotęga.

Projekt został dofinansowany ze środków m.st. Warszawy, Biura Edukacji.

Autorem koncepcji jest Piotrek Jenczyk.

Autorką projektu maty FUN – MAT Małgorzata Brus.

Realizatorem projektu: Fundacja Dom Kultury.