Blog eWkratke

eWkratke – JEDYNY TAKI BLOG

Tworzą go kobiety odbywające karę więzienia w Areszcie Śledczym w Warszawie Grochowie.

Bez dostępu do Internetu, początkowo dzięki grantowi MKiDN, ale przede wszystkim dzięki mrówczej pracy oddanych wolontariuszy, już trzeci rok możecie czytać ich posty i prowadzić z nimi dialog.

Dwa razy w tygodniu prowadzimy dla blogerek zajęcia, takie „okna na świat”, okna na wolność. Prowadzą je specjaliści z różnych dziedzin, hobbyści, pasjonaci. Opowiadają o swoich fascynacjach, pracy, problemach. A potem dziewczyny piszą posty, które publikujemy na eWKratke.

Od czerwca 2017 ruszamy z nowym programem blogowym, dzięki dofinansowaniu ze środków Fundacji PZU.

Tym razem kłaść będziemy nacisk na rozwijanie umiejętności społecznych uczestniczek naszych zajęć. Efekty w formie postów będziecie mogli śledzić na eWkratke.

Miło nam też zakomunikować, że do grona Fundatorów eWkratke dołączyła Fundacja PGE

eWkratke –  Archiwum

„Siostry”

Ostatnio naszym gościem na zajęciach blogowych był reżyser Leszek Wejcman. Pokazał dziewczynom swój najnowszy film „Siostry”.
Film bardzo się podobał Blogerkom, tym bardziej że Leszek stworzył go zainspirowany ich historiami. Bo to właśnie Leszek Wejcman jest twórcą naszego magazynu „W Kratkę”, a pośrednio i  bloga eWKratke. Wszystko rozkręciło się dzięki jego zajęciom pisania.
Tym razem Leszek przyszedł jako twórca filmowy. Przyprowadził gości z ekipy, w tym „jako gwiazdę” Marię Niklińską.
Wkrótce na blogu przeczytacie, co same dziewczyny mówią o tym spotkaniu.

POETKA EWA FRĄCZEK W WIĘZIENIU

Czy można w sposób inspirujący i twórczy mówić o poezji? Okazuje się, że można!

Osadzone, m.in. współautorki bloga ewkratke.blog.pl, które uczestniczyły w warsztacie poetyckim z Ewą Frączek, poetką, filozofką, wykładowczynią uniwersytecką przekonały się o tym. Na początku spotkania jedna z dziewczyn blogerek zarzekała się, że nie rozumie i nie interesuje się poezją, ale po niespełna 15 minutach spotkania, ta sama osoba emocjonalnie opisywała wiersz Baczyńskiego pt. Elegia o chłopcu polskim. Dziewczyny na początku interpretowały fragment wiersza Jacka Kaczmarskiego pt. Legenda o miłości, ale nie w formie słownej ale w formie graficznej, a potem było ćwiczenie poetyckie polegające na opowiedzeniu prozą treści wiersza Baczyńskiego. Zwieńczeniem warsztatu była analiza wiersza Miłosza pt. Uczciwe opisanie samego siebie nad szklanką whisky na lotnisku, dajmy na to w Minneapolis, trudnego i wymagającego, ale jak się okazało osadzone też sobie z nim poradziły. To było niezwykłe spotkanie, bo temat trudny, ale uczestniczki bardzo chętne do odbioru poezji. Dziękujemy Pani Ewie Frączek z poświęcenie swojego wakacyjnego czasu na spotkanie w więzieniu!

MICHAŁ ENGELHARDT – I SPOTKANIE W WIĘZIENIU Z AUTORKAMI BLOGA EWKRATKE

Fot. Małgorzata Brus

Pierwsze spotkanie w ramach nowego blogowego programu poprowadził Michał Engelhardt, dziennikarz, reporter, bloger, a teraz opiekun merytoryczny programu. Zajęcia były poświęcone post-prawdzie.

Michał wyszedł od prawdy: czym jest i czy możemy ją poznać zmysłami. W trakcie rozmowy okazało się, że jest to niemożliwe.

Następnie wspólnie, prowadzący i blogerki, zajęli się post-prawdą. Czym jest i co powoduje. Jak trzeba oceniać źródła informacji ze względu na potencjalną prawdę…

Ziarno zostało posiane.

Teksty o prawdzie znajdziecie na eWkratke.