eWKratke.pl

eWKratke.pl – to nowy adres naszego bloga kobiet osadzonych w więzieniu w Areszcie Śledczym Warszawie Grochowie.

eWkratke istnieje nieprzerwanie od ponad 4 lat.
Na wolności prowadzą go Małgorzata Brus, która jest główną redaktorką i autorką strony graficznej, a także dziennikarze i blogerzy Leszek Wejcman, Michał Englehardt, Aneta Wawrzyńczak i Justyna Domasłowska Szulc.
Bez nieustającego wsparcia wolontariuszy, bloga by nie było. To wolontariusze prowadzą warsztaty edukacji kulturalnej, uczą pisania, redagują teksty, a potem je przepisują, żeby mogły trafić do blogosfery.
Przepisywanie jest konieczne, bo więźniowie nie mają dostępu do Internetu i komputerów. Posty są pisane ręcznie. Komentarze czytelników trafiają do blogerek w formie wydruków. Blogerki odpisują ręcznie. My teksty przepisujemy, drukujemy, skanujemy, przynosimy, odbieramy, oddajemy, a na koniec Małgosia publikuje wszystko na eWkratke.pl.
Na co dzień współpracujemy ze Służbą Więzienną – bez jej wsparcia i opieki Ewy Smolińskiej, wychowawczyni kulturalno-oświatowej z Aresztu Śledczego Warszawie Grochowie, prowadzenie bloga w więzieniu nie byłoby możliwe.
Wydawcą eWKratke jesteśmy my, Fundacja Dom Kultury.
Zapraszamy Was do czytania eWKratke.pl, komentowania i odpowiadania blogerkom. Kontakt z Wami, ludźmi z wolności, jest dla nich bardzo ważny. Zapraszamy też do współpracy przy blogu wszystkich chętnych. Będziemy wdzięczni za każde wsparcie.
My za murem i my na wolności.
Redakcja bloga eWKratke.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Uncategorized. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.